martes, 21 de noviembre de 2017

Vila-real es presentarà a la tercera convocatòria de l’EDUSI amb una estratègia més social i participativa

L’Ajuntament de Vila-real presentarà en els pròxims dies la nova Estratègia de desenvolupament urbà sostenible integrat (EDUSI), subvencionada en un 50% per fons europeus. El document manté els fonaments de les versions anteriors, aprovades per unanimitat del Ple. No obstant això, amb l’objectiu d’adaptar-se als criteris del programa, s’ha redoblat el pes dels projectes destinats a la inclusió social i la lluita contra la pobresa i s’ha comptat amb la participació ciutadana directa, a través d’enquestes sobre els problemes i reptes de Vila-real.

Concretament, la nova EDUSI destina 5,6 milions d’euros (el 39% de la inversió) a la inclusió social i la lluita contra la pobresa. Per aquesta raó, en el cas que siga aprovada, el pressupost previst per a dur a terme l’Estratègia passarà dels 13 milions de la primera versió a 15 milions d’euros, la meitat dels quals finançarà el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).A més, en aquesta convocatòria de l’EDUSI l’Ajuntament de Vila-real ha optat per continuar amb l’esforç participatiu engegat durant les convocatòries anteriors. De nou, l’Estratègia ha sigut pactada amb els grups polítics i els tècnics municipals i amb el Consell de Participació Ciutadana. A més, els ciutadans de Vila-real poden opinar directament sobre els reptes que encara la ciutat i com superar-los a través d’una enquesta personal, que també es troba disponible en el web municipal. Com a novetat d’aquesta convocatòria, els 55 joves beneficiaris dels programes d'ocupació de la Generalitat T’Avalem Joves han participat directament en el disseny de l’Estratègia.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, valora positivament la col·laboració entre els diferents agents en l’elaboració de l’Estratègia: “L’EDUSI és el full de ruta compartit i participat per tota la societat que volem seguir per fer front als reptes del futur; una estratègia de futur que passa per una Vila-real generadora d’oportunitats i de desenvolupament des d’una perspectiva sostenible i integradora”.

L’EDUSI recull propostes d’actuació al voltant dels quatre objectius prioritaris marcats per la Unió Europea. La subvenció es repartirà de la forma següent, més d’un terç de la inversió (5,6 milions d’euros) es destinarà als projectes socials i a la lluita contra la pobresa, l’àrea mediambiental i d’eficiència de recursos rebrà 3,8 milions, es destinaran 3,4 milions d’euros per a afavorir una economia sostenible en tots els sectors i, per últim, el foment de les tecnologies de la informació suposarà 1,4 milions d’euros.

Alguns dels projectes més destacats que es proposen en la nova EDUSI són la remodelació de la Cambra Agrària com a centre d’emprenedoria; la remodelació de la plaça enfront de l’estació del ferrocarril per convertir-la en un bescanviador de transport; o l'ús de productes locals, en particular la ceràmica, en aplicacions intel·ligents com l'energia termosolar o fotovoltaica.